Sverige är ett fantastiskt galet land där det inte finns någon som helst logik i vissa seder och bruk, det är vid dessa traditioner som vi äntligen får släppa på alla hämningar, bokstavligen.

Om jag säger till en Spanjor att vid midsommar hoppar vi med krum rygg och jämfota runt en fallossymbol samtidigt som vi sjunger högt och glatt om ärade små grodor, äter fisk som är jäst där vi rapar ruttet i flera dagar, dricker mängder av sprit, lägger blommor under kudden för att drömma om den person man ska gifta sig med eller att gå runt en vattenbrunn baklänges i tre varv för att sedan blicka ner i brunnen för att se vem som som är sin tillkommande i framtiden, då tror skulle många höja på sina ögonbryn och undra vilka galningar vi egentligen är, än mer troligt att de tycker att vi kanske var besatta och anmodan om en exorcist skulle tas in….men vi stoppar inte här. Det finns mer, mycket mer.

Vi svenskar har minsann många ingredienser i vår stolta magiska kittel och den största bas ingrediensen heter must. Must i alla olika dess former och färger, ja på etiketten i alla fall men innehållet är precis densamma oavsett tradition på året.

Parlörer för Swedish fika med påven.

I den kristna traditionen springer vi omkring utklädda till häxor samtidigt som vi letar efter målade ägg i färgsprakande färger i trädgården, skrämmer barnen att de ska akta sig för påskharen för att senare på påskaftonskvällen tända en gigantisk brasa och se när häxorna återvänder från Blåkulla där de haft “afterwork utan hämningar” med Belsebub. Jag vet inte riktigt vad detta har med Jesus död och uppståndelse att göra, men som jag inledde artikeln, logiken för svenska seder och bruk är inte alltid logisk. Skulle jag berätta detta för en Italienare så skulle denne troligen ringa till Vatikanen, boka en “Swedish fika” med påven och be återigen om en anmodan gällande exorcism. Å andra sidan skulle troligen vi Svenskar tycka det var en alldeles förträfflig idé då påsken kanske kunde få en utökning av alla de ämnen vi utför i seder och bruk.

Jämlikhet

Men vänta nu, var vi inte landet “lagom” där vi tar jämställdhet på allra största allvar, ingen ska vara förmer än andra….om du inte är häxa då förstås, äter målade ägg och tittar slaviskt och traditionsenligt på Disney på julafton. Detta är bara första halvåret med Svenska traditioner, sen har vi ju det andra halvåret i landet lagom.

Till hösten när mörkret faller och nätterna blir kolsvarta, då smyger vi omkring med ficklampor och uppvikta byxben vadandes i åar och sjöar för att leta efter kräftor. Lampor av papper hängs upp i orangea färger, papptallrikar med plastmuggar och plastbestick läggs på pappersdraperade långbord, allt så miljömedvetet och brandfarligt som möjligt. På bordet finns pajer av alla dess olika sorter, nykokta kräftor med dill som man just fångat upp från den leriga sjöbotten och sångtexter om helan och halvan.

Sen kommer julen med exakt samma mat som på påsk och midsommar fast vi vägrar att säga det och kallar det julmat.

För utländska turister kan det vara bra att ha en parlör i bakfickan, fast iSalud!, Prost, Tchim-tchim! Saude! eller ett enkelt svenskt Skål! kan fungera väldigt bra det med.