Har du någonsin tänkt tanken “Är det här vad jag vill med livet, ska det verkligen vara så här?” eller “Jag behöver mer spänning i mitt liv men vad ska jag göra?”

Jag tror att det allra flesta någon gång har fått den tanken i livet, speciellt på äldre dagar. Man jobbar och sliter för att spara ihop till sin pension och sen då? Vad ska man göra sen? Det är oftast då tanken kommer “Om jag bara tog den där kursen när jag var yngre, om jag bara tog den där biljetten utomlands….om jag bara” för att sen sitta där och ångra allt man inte gjort. Varje människa har någon form av behov av spänning i livet för att kunna utvecklas, så varför inte redan idag göra det du innerst inne önskar att du gjorde när du var yngre?

Ta en resa utomlands, känn på spänningen, möt nya människor, nya kulturer. Ta vara på livet, njut, för den är väldigt kort.

I mina drömmar ligger jag i en hängmatta som är upphängd mellan två palmer strax bredvid en blå lagun och hör alla färgsprakande papegojor sjunga samtidigt som vattenfallets dån susar i bakgrunden. I högra handen har jag ett isande kallt glas nypressad ananasjuice, i den andra en kokosnöt som precis lossnat från palmens topp och jag tackar palmen genom att stolt säga “muchas gracias”, för det lärde jag mig minsann genom boken där olika parlörer finns.

Costa Rica, en fantastisk plats att vara på. Kulturen, människorna, maten, doften, oaserna. Eller varför inte vid Franska rivieran, musiken och vinerna? Man kan drömma sig bort i all oändlighet, för att sen hamna platt i vardagens gråa verklighet och helt plötsligt hamnar tanken på ekonomin. Har jag råd?

Utbildning, samma sak som frihetskänsla och gåvan till livet.

skriftliga språkkurser är tillgängliga över hela världen

Gällande språkkurser utomlands så finns där ett oändligt antal företag som hjälper dig att komma till olika länder och som guidar dig igenom din dröm. Detta gäller inte bara de yngre förmågorna utan det finns företag som har fantastiska skolor från fyrtiofem år och uppåt där du också hamnar i en grupp med jämnåriga som har liknande intressen som dig. Du kan till och med få studiemedel för att förverkliga din dröm upp till 57 år, eller varför inte satsa på att bli utbytesstudent.

Packa ner dina väl valda kläder, passet, ta en enkel resa och njut av livet. Det finns oändligt många hjälpmedel till parlörer, både i bokform men även via nätet som hjälper dig på traven för att kunna integreras med miljön, kulturen och kommunicera med människorna i landet.

Tänk att bara några fraser av ord kan få en känsla av frihet. Att kunna förmedla sig vid ett marknadsstånd, hälsa på den man möter och få ett leende tillbaka, känslan av att gå in i en matvarubutik och kunna förmedla vad man önskar köpa. Inger inte det frihetskänsla om något? Det är en väldigt bra början på integration i dina drömmars land.

Vem vet? Du kanske sitter där på ålderns höst med ett kallt glas färskpressad ananasjuice i högra handen och sjunger högt “te amo” till den luggslitna kokosnöt du har i den andra handen.

Att ta en språkkurs utomlands tillsammans med ett litet fickformat av parlörer i resväskan, är inte det biljetten till livet och friheten?