Att lära sig ett nytt språk är både en stor utmaning och en källa till mycket glädje och nya möjligheter. Framförallt kan ett nytt språk bidra till helt nya upplevelser vid till exempel resor och kan öppna tidigare stängda dörrar vid möten med lokalbefolkningen. Att lära sig ett nytt språk kan också skapa fler karriärmöjligheter då arbetsmarknader i andra länder plötsligt blir tillgängliga tack vare de språk som en person talar.

I dag finns det stora möjligheter att lära sig ett nytt språk. Det finns kurser att läsa på universitet och högskolor, kostnadsfria eller betalda webbkurser, språkresor, mobilappar samt självstudier.

Vilket språk ska man välja?

Duolingo

Det kan finnas flera olika motiv till att lära sig ett nytt språk. Det viktiga är att definiera vad som är målet med det nya språket för att sedan välja ett att studera. Är det för ett särskilt jobb, en resa, en romans eller bara som en hobby? När valet är gjort är det viktigaste att så mycket som möjligt försöka omge sig med det språk en försöker att lära sig. Vid språkstudier är det lätt att fastna i vokabulärer och ordlistor, men det behöver inte vara så. Det är i dag möjligt att få tillgång till olika typer av innehåll på främmande språk bara ett par knapptryck bort. Så vid sidan av grammatikstudierna och glosorna är det viktigt att utnyttja de enorma möjligheter som dagens informationsteknik ger. I dag kan man läsa nyheterna på målspråket online, se på film på språket på Netflix, lyssna på ljudböcker på språket, lyssna på musik på Spotify och se videoklipp på Youtube. Det finns även en uppsjö med mobilappar att använda som Duolingo, som på ett enkelt sätt låter språkstudenten att öva och sätta upp dagliga mål, med en användarupplevelse som mer liknar ett mobilspel än traditionella språkstudier.

Praktisera språket IRL

Det är även möjligt att delta i språkcirklar eller besöka språkcaféer med målsättningen att faktiskt öva på att tala det specifika språket. Den riktigt ambitiösa kan boka en resa till ett land där språket talas för att ge sig själv en chockstart och riktig utmaning. Vid en eventuell resa med målsättningen att lära sig landets språk är det viktigt att ta sig ut ur sin komfortzon och tala språket så ofta som möjligt och undvika att använda engelskan av ren bekvämlighet. Om nu inte engelska är själva målspråket.

Det finns även ömsesidiga språkutbyten att delta i med nyanlända hemma i Sverige där den nyanlände bidrar med sina språkkunskaper samtidigt som hen lär sig sitt nya hemlands språk. Då bidrar även språkstudenten till integrationen samtidigt som hen blir bättre på sitt målspråk.

Sammanfattningsvis finns det i dag en uppsjö med valmöjligheter om man vill lära sig ett nytt språk. Det avgörande är att välja en eller flera metoder och sedan exponera sig för språket så mycket som möjligt. Det är också smart att ha en målsättning, exempelvis att lära sig 20 nya ord per vecka eller se en film på det främmande språket per vecka. Sedan när tiden är inne är det dags att öva språket i skarpt läge på plats i det aktuella landet för att sätta kunskaperna på prov.