I Sverige behärskar de flesta människor, förutom svenska, en enklare vardagskonversation på engelska. Många inflyttade medborgare har också ett till språk från hemlandet. I skolan får man läsa ytterligare ett språk. Vanligtvis väljer man mellan spanska, franska och tyska. Idag behärskar en ung person i Sverige någorlunda 2 – 3 språk, beroende på bakgrund.  Med globaliseringen har världen krympt och människor kommit närmare varandra. Vi reser, studerar och arbetar över hela planeten. Behovet av att kommunicera med människor från vitt skilda länder och kulturer, med olika sedvänjor och språk, ökar stadigt. Behovet att kunna ”tala med romarna på romarnas vis” har aldrig varit större än nu. Om man vill lära sig ett nytt språk, vilket ska man välja? Ska man välja ett språk för karriären, ett språk man har nytta av på resan, eller ett språk som helt enkelt fascinerar en?

Språk för karriären

Det mest givna är att välja ett språk som gynnar din framtida karriär. Med ett par extra språk i CV:n kan du få intressantare jobb, bättre lön och chans att studera eller jobba utomlands. Med det kommer spännande internationella erfarenheter och färdigheter som öppnar ytterligare nya karriärvägar. Ta en funderare över det världsekonomiska läget. Vilka länder är det troligt att min bransch kommer att samarbeta med?  USA, Kina, Indien, Europa? Vilka språk är viktiga där?

Språk att pruta med

Kulturen

Kulturen sitter i språket, sägs det. Vägen till att förstå och bli del av en kultur, är språket. Även på kortare resor har du användning av språkkunskaper. Några ord och fraser på det lokala språket öppnar dörrar. Människor är välkomnande, vänskapliga, nyfikna och generösa om du visar initiativ och intresse. Om du dessutom hänger med i vardagliga samtal, om du kan förhandla om priset på marknaden, ja, då är du en del av samfälligheten. Vilken del av världen lockar dig? Är det det språk du vill lära dig?

Språk att ha kul med

Språk kan lätt kombineras med ett intresse eller en hobby. Att se filmer eller lyssna på musik på originalspråket är ett roligt och enkelt sätt att lära sig nya ord. Eller utgå ifrån din passion. Om du älskar manga, kan japanska vara ditt nya språk. Du kanske är sjukt intresserad av fornnordisk historia. För att läsa gamla skrifter i original är isländska bra att kunna. Vad sjunger de om egentligen, de där K-poparna?  Well, lär dig koreanska.

Språk att glänsa med

Om du vill vara speciell, sticka ut lite från mängden, kan du välja ett unikt språk som få människor kan. Kanske något språk som är på väg att dö ut. Eller ett av Sveriges minoritetsspråk, till exempel meänkieli. Eller ett konstruerat språk, som esperanto. Det bygger på de latinska språken med inslag av germanska och slaviska. Både grammatik och uttal är enkla till sin form. Idén var att alla människor skulle ha sina egna modersmål, och med esperanton som andraspråk. På så sätt skulle jordens befolkning kunna prata med varandra på lika villkor. Andra konstgjorda språk som kan vara kul att lära sig och något att glänsa med är quenya, som alverna i Sagan om ringen talar, eller alteranska från Stargate-serien.

Lycka till! Good luck! Buena suerte! 頑張って! Bonŝancon! Viel Glück! 행운을 빈다.!